Breaking News
recent

Some Technical Aptitude and Interview questions for Mech. Enggs.

Business handshake

1. A hollow shaft of same cross-section area as solid shaft transmits
A. Same torque
B. Less torque
C. More torque
D. Unpredictable

Answer:
B. Less torque

2. In a cantilever beam, maximum deflection occurs at where
A. Bending moment is zero
B. Bending moment is maximum
C. Shear force is zero
D. Slope is zero

Answer:
A. Bending moment is zero

3. In a rectangular beam, when width, depth and length are doubled, the bending stress will be
A. Shall remain unchanged
B. Shall be doubled
C. Shall become ¼ th
D. Shall be halved

Answer:
C. Shall become ¼ th

4. In an I –section beam, the bending moment is resisted mainly by
A. Flanges only
B. Web only
C. Both by flanges and web

Answer:
B. Web only

5. In internal combustion (I.C.) engines, combustion of fuel takes place in
A. Outside the cylinder
B. Inside the cylinder
C. Not in the cylinder
D. None of the above

Answer:
B. Inside the cylinder

6. Power available at the shaft of an I.C engine is known is
A. Brake horse power
B. Indicated horse power
C. Net indicated horse power
D. Pumping power

Answer:
A. Brake horse power

7. In internal combustion engine piston the maximum temperature occurs at
A. Ring section
B. Gungeon pin
C. Bottom centre
D. Top centre

Answer:
A. Ring section

8. A two-stroke engine is generally preferred to a four-stroke engine because
A. It offers low fuel consumption
B. It gives lesser shocks and vibrations
C. It can be easily started
D. It has smaller size for the same output.

Answer:
D. It has smaller size for the same output.

9. During idling process, a petrol engine requires
A. Lean mixture
B. Rich mixture
C. Variable mixture
D. None of above

Answer:
A. Rich mixture

10. Cavitation in a pipe will begin when
A. Pressure at any location reaches pressure equal to the saturated vapour pressure of liquid
B. Pressure becomes more than critical pressure
C. Flow is increased
D. Pressure is increased

Answer:
A. Pressure at any location reaches pressure equal to the saturated vapour pressure of liquid

11. Capillary action of liquid is due to the
A. Viscosity of liquid
B. Cohesion of liquid particles
C. Surface tension
D. Adhesion of liquid particles on the surface

Answer:
B. Cohesion of liquid particles

12. In one ton refrigeration machine, the term “one ton” implies
A. One ton refrigerant is used
B. One ton water can be converted into ice
C. One ton ice when melts from and at 0oC in 24 hours, the refrigerating effects is equivalent to 3000 kcal/hour
D. None of the above

Answer:
C. One ton ice when melts from and at 0oC in 24 hours, the refrigerating effects is equivalent to 3000 kcal/hour

13. In a refrigeration cycle, the moisture content is to be removed before it enters into which system
A. Cold side of system
B. Evaporator
C. compressor
D. condenser

Answer:
B. Evaporator



1 comment:

  1. Tks very much for your post.

    Avoid surprises — interviews need preparation. Some questions come up time and time again — usually about you, your experience and the job itself. We've gathered together the most common questions so you can get your preparation off to a flying start.

    You also find all interview questions at link at the end of this post.

    Source: Download Ebook: Ultimate Guide To Job Interview Questions Answers:

    Best rgs

    ReplyDelete

Powered by Blogger.